![]() |
nampk x? nampak x?buah dia.look so great!hehe |
Assalamualaikum semua,hyee!morning.
Harinie dipagi yang indah,damai plus berjerebu and nak hujan kat Melaka nie, atenyana nak share recipe Pavlova kat korang.
Ape benda pavlova tu?haa.mungkin ramai x tahu kan?yang tahu tu okey2 harap bertenang nak bagi tahu kat org baru nak tahu jap b4 start.hee~ pavlova nie sejenis pemanis mulut yang berasal dari om putih punya negara.overseas gitu. Nama pavlova nie diambil sempena nama Ana pavlova sorang penari ballet.Australia and New Zeland samapi berdebat sbb dua2 nak ngaku resepi diorg.x pa xpa.Hangpa amek p lah.Malaysia x masuk campur asalkan da dapat resepi tu.hehe. Bahan paling asas ialah putih telur and gula.kalau takda memang x jadi..k lahh.kita start terus ye? yang x tahu pon rasa nya da tahu...okey.JENG3...
Pavlova yang kecil untuk 3/4 org makan (kalau nak besar double kan bahan2)
Bahan-bahan
- 2 biji putih telur
- 1/2 cawan caster
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu besar cuka
- satu tutup esen vanila (sbb suka perasa vanila n nak dia wangi, tu letak banyak)hee~
- 1/2 sudu besar fresh milk (kalau x nak xpe)
- Whipping cream jenama Gold Rich kalau nak sodap.
- buah-buahan yang masam-strawberry,kiwi.
Cara-cara
- Asingkan telur putih dengan telur kuning.make sure dlm bekas tu x masuk telur kuning tau.sbb putih telur sensitif sket.nak selamat pecah dlm mangkuk laen dulu.
- Pukul telur putih sampai kembang.(kembang maksudnya bila terbalik kan mangkuk tu dia x jatuh)
- Masuk kan gula caster sikit demi sikit.pukul sampai dia jadi soft peak.(soft peak tu maksudnya kalau terbalikan mangkuk tu adunan x terbalik)
- lepas da jadi soft peak, masuk kan tepung jagung,cuka, vanila, fresh milk tadi..pukul sampai sebati and tengok macm puas hati.hee~
- pastu letak kat atas tray yang nipis sikit beralaskan kertas minyak so dia dia x melekat n gunakan spatula(bagi yang x de, guna senduk pon boley) untuk ratakan.Tengoklah nak besar mana,ratakan je tp jagn nipis sangat bila rata sangat nanti meleper bila sejuk.
- bakar dalm suhu 150 celcius selama 1 jam .Time bakar memang nampak besar tp lepastu dia kecut jugak.lepas masak biarkan dalam oven kejap.(* please jgn letak bawah kipas lepas masak,time dia panas lagi.dia akn jadi leper seleper lepernya.)
- Then putar whipping cream,guna whipping cream jenema Gold Rich n tambah la sikit esen vanila..semalam, aten try la jenama laen yang mahal sket nama Shani.tp seriusly susah nak putar kalau sape ade mesin automatik tu boley la.x de la tangan nak tercabut putar.naseb baek MasterBaker Mama tolong putar kan.kalau Gold rich kejap sangat da kembang pluss sodap sangat n harga dia murah RM 14 lebey kalau kat kedai jual barang kek.hehe.
- letak whipping cream tu atas pavlova yang da sejuk tu.hiaskan dengan buah buahan tadi.(* tujuan letak buah masam sbb, pavlova tu sangat manis! seriously manis so nak balance kan letak la benda masam.then bila mix dalam mulut umpp yummy~
Gambaran Pavlova lepas masak yummy luar dia memang berkerak,garing nanti potong,tapak dia garing isi dia mcm mashmallow.melt in mouth you! memang sedap.
![]() |
Bila da potong, tadaa!yummy.......... |
Btw, thanks to my cousin kak Liza yang bagi resepi nie.enjoy it! Assalamualaikum.senyum itu sedekah.:)
P/S: :instruction panjang sangat.sorry!n kalau nak buat jual harga dia RM 20 yang kecil.n berbaloi yang amek order lebey sbb modal dia besar yela strawberry mahal sangat skarng nie.tp kalau sekali beli barang2 tu n dapat order dlm 3 biji.memangggggg untung.:)
No comments:
Post a Comment